Landjuweel 2020

Omwille van het Corona virus (Covid-19) is dit landjuweel AFGELAST! Het is uitgesteld en zal doorgaan in het weekend van 26 en 27 juni 2021. Het hoeft geen belemmering te zijn om u te informeren naar het ontstaan, de evolutie en de inhoud van een landjuweel. Meer info aangaande het Landjuweel vindt u hier.

De Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde Essen heeft in het weekend van 27 en 28 juni 2015 het 18de Landjuweel, ingericht door de Sint-Jorisgilde te Nieuwmoer, gewonnen. Na akkoordverklaring bij de overhandiging van het landjuweeltrofee is het gilde ‘Houder van het 18de Landjuweel uitgereikt door de Hoge Gilderaad der Kempen voor de periode juli 2015 t/m juni 2020′. De gilde is dan verantwoordelijk voor de organisatie van het 19de Landjuweel op 27 en 28 juni 2020 te Essen.

Ook in 1931 en in 2000 werd het Landjuweel ingericht te Essen.

Meer info aangaande een Landjuweel vindt u hier.


Hoofdman Alfons Van Thillo (Essen, midden) ontvangt het landjuweeltrofee uit handen van hoofdman Gaston Mertens (Nieuwmoer, rechts) onder toezicht van opperhoofdman Harry Vanderhenst (HGK, links).


Locatiegegevens: 2910 Essen

  • Feestterrein: Schildershof, Kerkhofweg 14
  • Parochiekerk: Sint-Antoniuskerk, Sint-Antoniusplein
  • Parochiecentrum: Kerkstraat 62

Het programmaoverzicht van het Landjuweel

DagTijdOmschrijving
Vrijdag 26 juni??:??Concert door de harmonieën Koninklijke Harmonie de Verenigde Statievrienden en Harmonie Essentia.
Zaterdag 27 juni13:30Aanvang van de schietwedstrijden voor alle wapens: buks, handboog, kleine kruisboog, Sint-Jansboog en voetboog.
Zondag 28 juni09:30Eucharistieviering/gildemis in de parochiekerk Sint-Antonius.
11:00Academische zitting met aansluitend een receptie in het Parochiecentrum (voor genodigden).
12:00Gildemaal in het Parochiecentrum.
13:30Optocht 'Schoon Inkomen' met deelname van een groot aantal gilden. De stoet wordt opgesteld op de parking van het Parochiecentrum, de weide aan het Chiro-lokaal en in de Kerkstraat (tussen Sint-Antoniusstraat en Burgemeester Dierckxsensstraat). De optocht gaat doorheen de volgende straten: Sint-Antoniusstraat, Stationsstraat, Spoorwegstraat, Kerkstraat, Kerkhofweg richting feestterrein. Aan alle bewoners in deze straten, feest met ons mee: haal de Belgische vlag of om het even welke kleurrijke vlag te voorschijn, kom naar buiten, ... en geniet met ons mee!
14:30Aanvang van de verschillende wedstrijden: dansen, vendelen en roffelen.
??:??Het opperkoningsschieten voor de verschillende wapens.
??:??Optreden van de Essener Muzikanten.
??:??Proclamatie van de behaalde resultaten door de gilden bij de verschillende wedstrijden.
??:??Ontspanning en amusement tot … . Iedereen is van harte welkom. Vertel ons uw ervaringen van deze dagen. Sluit de dag met ons af.
De Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde Essen nodigt iedereen uit. U bent van harte welkom. Echter, deelnemen aan een aantal officiële activiteiten kan niet. U kan volop kennis maken, proeven en genieten van het gildeleven in de Kempen. Er is voldoende keuze en voorraad aan eten en drank om de innerlijke mens aan te sterken.

Meer informatie komt met de tijd beschikbaar!


Publicaties in diverse kranten (Meer …)


Toont u belangstelling voor onze gilde of wenst u meer informatie te ontvangen, neem dan vrijblijvend contact op met het gilde, hetzij via de ‘Contact’-pagina, hetzij met een gildelid uit het dagelijks bestuur. Aarzel niet en neem de stap. U bent van harte welkom.