Landjuweel 2022

Aanvankelijk zou het 19de landjuweel der Kempische Schuttersgilden doorgaan in 2020. Omwille van het Corona virus (Covid-19) is dit landjuweel afgelast en uitgesteld. Het zal nu doorgaan in het weekend van 25 en 26 juni 2022.

Het hoeft echter geen belemmering te zijn om u te informeren naar het ontstaan, de evolutie en de inhoud van een landjuweel. Meer historische informatie aangaande het Landjuweel vindt u hier.

Het (her)beleven van het Landjuweel 2022 doet u hier.


De Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde Essen heeft in het weekend van 27 en 28 juni 2015 het 18de Landjuweel, ingericht door de Sint-Jorisgilde te Nieuwmoer, gewonnen.

Na akkoordverklaring bij de overhandiging van het landjuweeltrofee is het gilde ‘Houder van het 18de Landjuweel uitgereikt door de Hoge Gilderaad der Kempen voor de periode juli 2015 t/m juni 2020′. De gilde is dan verantwoordelijk voor de organisatie van het 19de Landjuweel op 25 en 26 juni 2022 te Essen.

Hoofdman Alfons Van Thillo (Essen, midden) ontvangt het landjuweeltrofee uit handen van hoofdman Gaston Mertens (Nieuwmoer, rechts) onder toezicht van opperhoofdman Harry Vanderhenst (HGK, links).

Ook in 1931 en in 2000 werd het Landjuweel ingericht te Essen.


Locatiegegevens: 2910 Essen

  • Feestterrein: Schildershof, Kerkhofweg
  • Parochiekerk: Sint-Antoniuskerk, Sint-Antoniusplein
  • Parochiecentrum: Kerkstraat 62

Het programmaoverzicht van het Landjuweel

DagTijdOmschrijving
Zaterdag 25 juni13:00Aanvang van de schietwedstrijden voor alle wapens: buks, handboog, kleine kruisboog, Sint-Jansboog en voetboog.
Zondag 26 juni09:30Eucharistieviering/gildemis in de parochiekerk Sint-Antonius.
11:00Academische zitting met aansluitend een receptie in het Parochiecentrum (voor genodigden).
12:00Gildemaal in het Parochiecentrum.
13:30Optocht 'Schoon Inkomen' met deelname van een groot aantal gilden. De optocht gaat vertrekkende van het feestterrein doorheen de volgende straten: Kerkhofweg, Kerkstraat, Sint-Antoniusstraat, Stationsstraat, Spoorwegstraat, Kerkstraat, Kerkhofweg richting feestterrein. Een oproep aan alle bewoners in deze straten, feest met ons mee: haal de Belgische vlag of om het even welke kleurrijke vlag te voorschijn, kom naar buiten, ... en geniet met ons mee!
15:00Aanvang van de verschillende wedstrijden per discipline: gildedansen, vendelen en roffelen.
Aansluitend het Opperkoningsschieten door de gildekoningen per wapen.
??:??Ontspanning: Optreden van de Essener Muzikanten en gildedansen.
19:00Proclamatie van de behaalde resultaten door de gilden bij de verschillende disciplines en toewijzing van het 20ste Landjuweel.
20:00Ontspanning en amusement tot …. Iedereen is van harte welkom. Vertel ons uw ervaringen van deze dagen. Sluit de dag met ons af.
DagTijdOmschrijving

De Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde Essen nodigt iedereen uit. U bent van harte welkom. Echter, deelnemen aan een aantal officiële activiteiten kan niet. U kan volop kennis maken, proeven en genieten van het gildeleven in de Kempen. Er is voldoende keuze en voorraad aan eten en drank om de innerlijke mens aan te sterken.


Publicaties in diverse kranten (Meer …)


Toont u belangstelling voor onze gilde of wenst u meer informatie te ontvangen, neem dan vrijblijvend contact op met het gilde, hetzij via de ‘Contact’-pagina, hetzij met een gildelid uit het dagelijks bestuur. Aarzel niet en neem de stap. U bent van harte welkom.