500 jaar KSSGE: Bronzen gildebeeld

De Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde Essen viert in 2018 het 500 jaar bestaan. Het is dan ook de oudste actieve vereniging in Essen. Sinds een aantal jaren steunt de gemeente/cultuurraad een jubilerende vereniging (vanaf 50 jaar bestaan). De vereniging ontvangt een financiële bijdrage tot het aanmaken van een kunstwerk.

Het kunstwerk, een bronzen gildebeeld, is ontworpen en gemaakt door Ivo Nijs, gewaardeerd kunstenaar in Essen en tevens lid van het gilde. Het gieten in brons is uitgevoerd door de Kunstbronsgieterij  ‘De Groeve’ in Merelbeke. Het gildebeeld is te bewonderen in de  Hovingen van de Oude Pastorij. Hier staat al jaren de staande wip van het gilde.

Het kunstwerk werd op zondag 17 juni 2018 ingehuldigd. Ten overstaan van talrijke genodigden gaf Ivo een toelichting aangaande het ontstaan van het beeld: het idee, het prille begin in klei, de uitwerkingen in was, het gieten in brons, het bijschuren en polieren tot het eindresultaat. Aansluitend werd het beeld onthuld door gildezuster Ria Suykerbuyk.


 

Het beeld toont een gildepaar. De gildebroeder richt handboog en pijl naar de vogel op de staande wip. De gildezuster is aan het dansen. Daarnaast zijn ook de gildetrommel en de vendelvlag toegevoegd.

Hierdoor zijn de vier basisactiviteiten van de Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde Essen in één beeld verwerkt: het handboogschieten, het dansen, het roffelen en het vendelen.


Bekijk meer gedetailleerde foto’s van het prille begin tot en met de eindbestemming:


!!! Bekijk en geniet van een aantal sfeerbeelden van zaterdag 16 juni of van zondag 17 juni 2018. !!!