Welkom

Beste bezoeker,

U bent misschien per toeval dan wel bewust op de website van de oudste vereniging van Essen terechtgekomen. Hoe dan ook, wij heten u van harte welkom op de website van de Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde Essen. Essen is gelegen in het noorden van de provincie Antwerpen. Als eerste uitstulping van België heeft het een zeer lange landsgrens met Nederland.

Gun u zelf de tijd en blader doorheen de verschillende pagina’s. Maak kennis met onze gilde, proef en geniet van het gildeleven in de Kempen.


Dit door het beoefenen van het handboogschieten (op staande wip, op liggende wip en op doel), het uitvoeren van Kempense gildedansen, het vendelen, het roffelen en het in ere houden van typische oude gebruiken. Geen gemakkelijke opdracht in de huidige tijd met een multiculturele en multireligieuze samenleving, zijn snelle informatiestromen en ontelbare ontspanningsmogelijkheden.

De Gilde is een ontmoetingsplaats waar de gildeleden elkaar kunnen vinden, zowel jong als oud. Broederlijkheid en familiale sfeer staan hoog in het vaandel.

In 2018 vierde het gilde het 500 jaar bestaan. Hierbij werd iedereen uitgenodigd om deel te nemen aan de verschillende activiteiten.

Op 25 en 26 juni 2022 richtte het gilde het 19de Landjuweel in te Essen onder auspiciën van de Hoge Gilderaad der Kempen.

Toont u belangstelling voor onze gilde of wenst u meer informatie te ontvangen, neem dan vrijblijvend contact op met het gilde, hetzij via de ‘Contact’-pagina, hetzij met een gildelid uit het dagelijks bestuur. Aarzel niet en neem de stap. U bent van harte welkom.

Ik dank u voor uw bezoek.

De hoofdman,

Alfons Van Thillo


Groepsfoto 2018 n.a.v. het 500 jaar bestaan van de Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde Essen